Ho farem amb el programa OpenOffice. La icona és aquesta:
Abans de començar, però, donarem nom a l'arxiu, de manera que al final només caldrà fer clic a desar.
a) Aneu a "FITXER / ANOMENA I DESA".
b) Obriu al pestanya de dalt i busqueu-hi "T / ALUMNES / 4t / LA VOSTRA CARPETA"
c) Poseu el nom d'arxiu "PERSONATGE" a la finestreta de baix.
d) Feu clic a "GUARDAR" o "DESAR".
EXEMPLE:
Hi havia una vegada un elefant que es deia Tomeu. Vivia a la selva, però no a la comarca de la Selva, sinó a la selva africana. Quan tenia 10 anys, va descobrir que li agradava molt enfilar-se als arbres, però tenia un problema: molt pocs arbres podien aguantar el seu pes. Per això volia aprimar-se i va decidir fer règim, però llavors passava gana i els budells li feien una fressa que espantava totes les bestioles del voltant.
COSES QUE HEM DE SABER:
Per escriure cal tenir en compte algunes coses:
1) Cal començar sempre amb majúscula. I els noms de les persones (i els animals), els pobles i països i altres noms propis han d'anar també amb majúsucula inicial. Per posar majúscula es poden fer 2 coses:
a) Apretar la tecla Bloq Mayús, que encendrà un llum a la part dreta del teclat. Tot el que escriguem amb aquest llum encès sortirà amb majúscules. Després cal tornar a apretar aquella tecla per tornar a fer minúscules. Aquí la podeu veure:
b) Si només volem fer una lletra amb majúscula, és més recomanable apretar una la tecla Shift i, al mateix temps, la lletra que vulguem. Així només deixant-la anar ja torna a sortir tot amb minúscules. És aquesta:
2) Per posar accents, farem servir les tecles de l'accent. Quan ho hm fet, encara que a la pantalla no haurà aparegut res, només caldrà apretar la lletra que hagi de portar accent i ja ens apareixerà la lletra accentuada. Recordeu que aquestes són les tecles dels accents.
Cal diferenciar-les de la tecla de l'apòstrof, que és aquesta:
4) Per saber on ens escriurà l'ordinador, ens hem de fixar en on és el cursor que se sol veure amb una ratlleta vertical negra que fa pampallugues. Si el volem canviar de posició, es pot fer clicant en un altre lloc amb el ratolí o amb les fletxes del teclat:
5) Si ens equivoquem, haurem d'esborrar. Hi ha dues maneres d'esborrar: cap endavant i cap enrere, depenent d'on tinguem el cursor.
a) Per esborrar cap enrere hem d'apretar aquesta tecla:
b) Per esborrar endavant, s'ha d'apretar la tecla Supr. És aquesta:
6) Finalment, cal conèixer la tecla Enter, que serveix per saltar de línia. Això, però, només ho hem de fer quan hi ha punts i a part, ja que quan arribem al final d'una línia l'ordinador baixa a la següent automàticament. És a dir, quan es canvia de tema dins del text. Avui segurament no la necessitarem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada